Carbohidrații vs Lipidele. Care este cauza reală a lipidemiei?

Legătura dintre carbohidrați și colesterol

Colesterolul crescut în sânge este un factor de risc pentru bolile de inimă, care este ucigașul numărul unu atât al bărbaților, cât și al femeilor din Statele Unite. Timp de mulți ani, a fost recomandată o dietă cu conținut scăzut de grăsimi pentru a ajuta la scăderea colesterolului. Odată cu popularizarea dietelor sărace în carbohidrați pentru pierderea în greutate, cercetătorii au început să studieze efectele acestor diete bogate în grăsimi și proteine ​​asupra sănătății inimii și au descoperit că ar putea funcționa puțin mai bine în scăderea nivelului de colesterol. Cercetătorii au început să se uite puțin mai atent la efectele carbohidraților asupra colesterolului și au descoperit că carbohidrații procesați pot juca un rol în creșterea nivelului.

Carbohidrați care cresc colesterolul

Nu se înțelege prea bine cum carbohidrații vă determină creșterea nivelului de colesterol. Dar cercetările timpurii par să sugereze că ar putea avea ceva de-a face cu indicele glicemic, care este un sistem care ierarhizează modul în care carbohidrații afectează zahărul din sânge. Carbohidrații foarte procesați tind să aibă un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că provoacă creșterea rapidă a glicemiei. Creșterea extremă a zahărului din sânge crește, de asemenea, nivelul de insulină, care ar putea, la rândul său, să crească colesterolul. Alimentele foarte procesate care ar putea determina creșterea nivelului de colesterol includ sifon, orez alb, pâine albă și chifle, pizza, cereale îndulcite, prăjituri, prăjituri și gustări, cum ar fi chipsurile și covrigii.

Carbohidrați care scad colesterolul

În timp ce unii carbohidrați îți cresc colesterolul, alți carbohidrați îți pot reduce numărul. Majoritatea acestor carbohidrați au, de asemenea, un indice glicemic scăzut. Efectul pozitiv asupra colesterolului s-ar putea datora parțial fibrelor solubile găsite în aceste alimente. Carbohidrații sănătoși care scad colesterolul includ fulgi de ovăz, fasole, portocale, pere, căpșuni, orz și nuci de struguri. În timp ce anumiți carbohidrați ar putea fi mai eficienți în scăderea colesterolului, inclusiv mai mulți carbohidrați de înaltă calitate, mai puțin procesați, cum ar fi pâinea integrală, orezul brun și pastele din grâu integral din dieta dvs. vă ajută de asemenea.

Alte alimente de care trebuie să fii atent

Pe lângă limitarea aportului de carbohidrați procesați pentru a îmbunătăți nivelul de colesterol, trebuie să fiți atenți și la alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. Alimentele bogate în grăsimi saturate includ carnea marmorată, brânza, laptele integral și untul. Grăsimile trans se găsesc mai ales în produse de panificație și prăjite foarte procesate.