Hipertiroidismul.

Hipertiroidismul, numit și tiroida hiperactivă, este o afecțiune în care tiroida produce și eliberează niveluri ridicate de hormon tiroidian. Această condiție vă poate accelera metabolismul. Simptomele hipertiroidismului includ bătăile rapide ale inimii, pierderea în greutate, creșterea apetitului și anxietatea. Hipertiroidismul poate fi tratat cu medicamente antitiroidiene, iod radioactiv, beta-blocante și intervenții chirurgicale.

Ce este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este o afecțiune în care tiroida ta creează și eliberează mai mulți hormoni decât ai nevoie. Aceasta se mai numește și tiroida hiperactivă. Principalii hormoni pe care ii produce tiroida includ triiodotironina (T3) și tiroxina (T4).

Hipertiroidismul vă poate afecta întregul corp și este o afecțiune care trebuie tratată de un furnizor de asistență medicală.

Ce face tiroida mea?

Situată în partea din față a gâtului, tiroida este o glandă în formă de fluture. Glandele sunt organe care pot fi găsite pe tot corpul. Unele dintre glandele tale creează și eliberează hormoni – substanțe care ajută corpul să funcționeze și să crească. Glanda tiroidă joacă un rol important în multe dintre funcțiile principale ale corpului tău, inclusiv:

  • Reglarea temperaturii corpului.
  • Controlul ritmului cardiac.
  • Controlul metabolismului (procesul care transformă alimentele pe care le puneți în organism în energie care vă ajută să funcționeze).

Când glanda tiroidă funcționează corect, corpul tău este în echilibru și toate sistemele tale funcționează corect. Dacă tiroida nu mai funcționează așa cum este menită să creeze prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni, aceasta poate afecta întregul corp.

Care este diferența dintre hipertiroidism și hipotiroidism?

Hipertiroidismul și hipotiroidismul sunt afecțiuni medicale care ambele au legătură cu cantitatea de hormon tiroidian produs și eliberat de tiroida ta – diferența este cât.

Imaginează-ți ceva legat de cuvântul „hiper”. Cel mai probabil, tocmai te-ai gândit la ceva rapid sau plin de multă energie. Când aveți hipertiroidism, tiroida este hiperactivă și produce și eliberează prea mult hormon tiroidian.

În lumea medicală, prefixul „hypo-” înseamnă „scăzut” sau „nu suficient”. Când aveți hipotiroidism, tiroida este subactivă și nu produce și nu eliberează suficient hormon tiroidian de care corpul dumneavoastră are nevoie.

Cine face hipertiroidism?

Oricine poate avea hipertiroidism, dar este mai frecvent la femei.

Cât de frecventă este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este relativ rar. Aproximativ 1% dintre oamenii din Statele Unite au hipertiroidism.

Care sunt simptomele hipertiroidismului?

Există multe simptome ale hipertiroidismului și pot afecta întregul organism. Este posibil să aveți unele dintre aceste simptome și nu altele, sau multe dintre ele în același timp. Simptomele hipertiroidismului pot include:

  • Bătăi rapide ale inimii (palpitații).
  • Senzație de tremurat și/sau nervos.
  • Pierderea în greutate .
  • Creșterea apetitului.
  • Diaree și mișcări intestinale mai frecvente.
  • Viziunea se schimbă.
  • Piele subțire, caldă și umedă.
  • Modificări menstruale .
  • Intoleranță la căldură și transpirație excesivă .
  • Probleme de somn.
  • Umflarea și mărirea gâtului de la o glanda tiroidă mărită ( gușă ).
  • Căderea părului și modificarea texturii părului (cascant).
  • Ochi bulbucați (observată cu boala Graves).
  • Slabiciune musculara.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Ce cauzează hipertiroidismul?

Condițiile și situațiile medicale care pot provoca hipertiroidism includ:

  • Boala Graves : În această tulburare, sistemul tău imunitar atacă tiroida. Acest lucru face ca tiroida să creeze prea mult hormon tiroidian. Boala Graves este o afecțiune ereditară (transmisă printr-o familie). Dacă un membru al familiei tale are boala Graves, există șansa ca și alții din familie să o aibă și ei. Este mai frecventă la persoanele desemnate de sex feminin la naștere decât la persoanele desemnate de sex masculin la naștere. Boala Graves este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului, reprezentând aproximativ 85% din cazuri.
  • Noduli tiroidieni : un nodul tiroidian este un nodul sau o creștere a celulelor din glanda tiroidă. Ele pot produce mai mulți hormoni decât are nevoie corpul tău. Nodulii tiroidieni sunt rareori canceroși.
  • Tiroidita : Tiroidita este o inflamație a glandei tiroide, care poate fi dureroasă sau nedureroasă (silențioasă). Se poate întâmpla în decurs de un an de la nașterea unui copil ( tiroidită postpartum ). După ce vă confruntați cu tiroidita, este posibil ca tiroida să nu se mai poată recupera, ceea ce ar duce la hipotiroidism.
  • Consumul de iod în exces: dacă sunteți expus riscului de hipertiroidism și consumați prea mult iod (prin dieta sau medicamente), aceasta poate determina tiroida să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Iodul este un mineral pe care tiroida ta îl folosește pentru a crea hormonul tiroidian. Primirea intravenoasă de contrast iodat („colorant”) poate provoca, de asemenea, hipertiroidism. Amiodarona , un medicament care conține o cantitate mare de iod, poate provoca și hipertiroidism.

DIAGNOSTIC ȘI TESTE

Cum este diagnosticat hipertiroidismul?

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate diagnostica hipertiroidismul în mai multe moduri, inclusiv:

  • Un examen fizic al gâtului pentru a vedea dacă tiroida este mai mare decât în ​​mod normal.
  • Analize de sânge pentru a căuta niveluri ridicate de hormoni tiroidieni în corpul dumneavoastră.
  • Teste imagistice pentru a vă uita la tiroida.

Examen fizic pentru diagnosticarea hipertiroidismului

Dacă aveți simptome de hipertiroidism, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate verifica următoarele în timpul unui examen fizic în cabinetul lor:

  • Tiroida dumneavoastră : medicul dumneavoastră vă poate simți ușor tiroida prin exteriorul gâtului pentru a verifica dacă este mărită, denivelată sau sensibilă.
  • Ochii dumneavoastră : furnizorul dumneavoastră vă poate verifica umflarea, roșeața, bombarea și alte semne ale bolii oculare Graves.
  • Inima dumneavoastră : furnizorul dumneavoastră poate folosi un stetoscop pentru a vă asculta bătăile inimii rapide și/sau neregulate.
  • Mâinile dvs .: este posibil ca furnizorul dumneavoastră să vă oblige să vă întindeți mâinile pentru a vedea dacă aveți un tremor. Ei pot căuta, de asemenea, modificări în unghiile tale.
  • Pielea dumneavoastră : furnizorul dumneavoastră vă poate simți pielea pentru a vedea dacă este caldă și umedă.

Analize de sânge pentru diagnosticarea hipertiroidismului

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate preleva o probă de sânge pentru a căuta niveluri ridicate de hormon tiroidian. Aceasta se numește testarea funcției tiroidiene. Când aveți hipertiroidism, nivelurile hormonilor tiroidieni T3 și T4 sunt peste normal, iar hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) este mai scăzut decât în ​​mod normal.

Teste imagistice pentru diagnosticarea hipertiroidismului

O privire mai atentă la tiroida vă poate ajuta medicul să diagnosticheze hipertiroidismul și posibila cauză a acestuia. Testele imagistice pe care furnizorul dvs. le-ar putea utiliza pentru a vă examina tiroida includ:

  • Testul de absorbție a iodului radioactiv (RAIU) : pentru acest test, veți lua o doză mică și sigură de iod radioactiv (numit și radiotrasor) pe gură pentru a vedea cât de mult absoarbe tiroida. După o anumită perioadă de timp – de obicei la șase și 24 de ore mai târziu – furnizorul de asistență medicală vă va scana gâtul cu un dispozitiv numit o sondă gamma pentru a vedea cât de mult iod radioactiv a absorbit tiroida dvs. Dacă tiroida ta a absorbit o mulțime de iod radioactiv, înseamnă că glanda tiroidă produce prea multă tiroxină (T4). Dacă acesta este cazul, cel mai probabil aveți boala Graves sau noduli tiroidieni.
  • Scanarea tiroidiană : Această procedură este o extensie a RAIU, unde pe lângă măsurarea cantității de radioactivitate absorbită de tiroida, vă veți întinde pe o masă cu capul înclinat pe spate, în timp ce o cameră specială (camera gamma) face mai multe imagini ale tiroida ta. Materialul radioactiv face ca toate sau anumite părți ale tiroidei să pară „luminoase” pe ecran. Furnizorul dumneavoastră poate utiliza o scanare a tiroidei pentru a căuta noduli sau noduli pe tiroida, inflamație, umflare, gușă sau cancer tiroidian.
  • Ecografia tiroidiană : un ultrasunete folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini ale tiroidei. Este o procedură non-invazivă care permite medicului dumneavoastră să vă uite tiroida pe un ecran. Furnizorul dumneavoastră poate utiliza acest test pentru a căuta noduli pe tiroida.