Vitamina B5 și reducerea stresului.

Vitamina B 5 (acidul pantotenic) este una dintre cele 8 vitamine B. B 5 este solubil în apă și se găsește în fiecare celulă din corpul tău.

Vitamina B 5 este esențială pentru sinteza acetilcolinei (ACh) . Nivelurile adecvate de ACh pot stimula concentrarea, memoria , învățarea și pot reduce ceața creierului.

Vitamina B 5 este esențială pentru transformarea nutrienților din alimente în energie, echilibrarea zahărului din sânge, reducerea colesterolului LDL (rău), scăderea tensiunii arteriale, prevenirea leziunilor și durerii nervilor și prevenirea insuficienței cardiace.

Vitamina B 5 joacă un rol în sinteza și metabolismul proteinelor, carbohidraților și grăsimilor. Transformându-le în energie pe care creierul tău o folosește pentru a declanșa neurotransmițători în creier.

Vitamina B 5 este necesară pentru producerea globulelor roșii din sânge și pentru hormonii de stres și sexuali produși în glandele suprarenale.

Ca nootropic, vitamina B 5 este crucială pentru transformarea colinei din stiva nootropică în acetilcolină (ACh). Fără niveluri adecvate de B 5 nu veți experimenta beneficiile utilizării precursorilor ACh precum Alpha GPC și CDP-Colina .

Vitamina B 5 (acid pantotenic) ajută la:

  • Optimizarea creierului : acidul pantotenic se află în centrul ciclului KREB și al lanțului de transport de electroni, care ajută la transformarea nutrienților din alimente în energie care este utilizată pentru a produce adenozin trifosfat (ATP) . ATP este sursa de combustibil în fiecare dintre celulele tale. Mai multă energie crește claritatea mentală, vigilența, memoria și starea de spirit.
  • Neurotransmițători : acidul pantotenic, ca parte a Coenzimei-A (CoA), este implicat în sinteza neurotransmițătorilor acetilcolină, epinefrină și serotonina . Afectează vigilența, cogniția , memoria și starea de spirit.
  • Dispoziție : acidul pantotenic este adesea denumit „ vitamina anti-stres ”. Glandele suprarenale folosesc CoA (facut parțial din acid pantotenic ) împreună cu colesterolul și vitamina C pentru a produce cortizol și epinefrină . Vitamina B 5 are reputația de a reduce stresul, anxietatea și depresia.

Vitamina B 5 ajută la reducerea stresului . Acidul pantotenic este adesea denumit „ vitamina antistres ”. Glandele suprarenale folosesc CoA (facut parțial din acid pantotenic) împreună cu colesterolul și vitamina C pentru a produce cortizol și epinefrină .

Când nivelurile de cortizol sunt scăzute, capacitatea dumneavoastră de a face față și de a răspunde la stres este compromisă. Și dacă nivelurile de cortizol sunt anormal de ridicate (o problemă comună), rezerva de pantetină a corpului tău (forma activă a acidului pantotenic ) trebuie să fie completată pentru a menține o bună funcție suprarenală.