Hormonii responsabili de îngrășare.

Știai că grăsimea încăpățânată poate fi mai greu de pierdut dacă hormonii tăi nu sunt în echilibru? Așa că este o idee grozavă să-ți pui mai întâi toți hormonii sub control.

Ce hormoni? Iată care sunt hormonii pe care veți dori să-i controlați pentru a vă asigura că puteți obține cea mai sănătoasă greutate din viața voastră.

1. Tiroidă

Glanda tiroidă produce trei hormoni: T3, T4 și calcitonina. Împreună, ei reglează metabolismul, somnul, ritmul cardiac, creșterea și dezvoltarea creierului, printre alte funcții.

Uneori, tiroida nu produce cantitățile potrivite din acești hormoni și poate duce la hipotiroidism.

Hipotiroida este asociată cu constipație, oboseală, depresie, ritm cardiac lent și alte simptome. Totuși, este legată și de creșterea în greutate, deoarece metabolismul tău încetinește din cauza deficitului de hormoni.

2. Leptina

Când corpul tău este 100% sănătos, leptina semnalează că ești sătul și ar trebui să încetezi să mănânci.

Dar atunci când mâncăm în exces alimente bogate în zahăr sau alimente procesate, surplusul de fructoză este transformat în grăsime și se depune în ficat, burtă și alte zone ale corpului.

Aceasta este o problemă, deoarece celulele adipoase pot secreta, de asemenea, leptina, desensibilizând organismul la aceasta și determinând creierul să ignore semnalul de a nu mai mânca. Acest cerc vicios poate duce la un nivel ridicat de creștere în greutate.

3. Insulină

Insulina este secretată de pancreas, care ajută la transportul glucozei în celulele corpului, astfel încât să poată fi folosită ca energie sau stocată ca rezerve de energie pentru mai târziu în celulele adipoase.

Consumul excesiv de alimente procesate și fructe, alcool, îndulcitori artificiali și gustări cu alimente nesănătoase pot duce la rezistența la insulină, unde celulele tale blochează insulina, lăsând glucoza să circule în sânge până la o nouă notificare. Acest lucru duce în cele din urmă la creșterea în greutate și la diabet de tip 2.

4. Estrogen

Nivelurile de estrogen prea mari sau prea scăzute pot cauza creșterea în greutate.

Nivelurile ridicate de estrogen din organism pot irita celulele care produc insulină în organism, făcându-vă rezistent la insulină, iar nivelul zahărului din sânge crește, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Nivelurile scăzute de estrogen pot provoca, de asemenea, un tip foarte încăpățânat de creștere în greutate. Acest lucru se întâmplă adesea în timpul perioadei de menopauză prin care trec femeile mai târziu în viață. Celulele ovariene nu mai produc estrogen, așa că organismul începe să caute estrogen în altă parte. O sursă sunt celulele adipoase. Deci, ce face corpul pentru a pune lucrurile înapoi în echilibru? Începe să transforme toate sursele suplimentare de energie în grăsimi, ceea ce duce la creșterea în greutate, în special în partea inferioară a corpului.

5. Cortizol

Cortizolul este un hormon steroid care este produs de glandele suprarenale și este secretat în principal atunci când suntem stresați, deprimați, anxioși, furioși sau răniți fizic.

Cortizolul reglează nivelul de energie și mobilizarea energiei. Dar nivelurile ridicate pot duce la hiperinsulinemie, creșterea depunerilor de grăsime viscerală și maturarea celulelor adipoase, ceea ce poate duce la un plus de greutate asupra corpului tău.

6. Progesteron

Progesteronul și estrogenul trebuie să fie în echilibru pentru ca organismul să funcționeze corect. De fapt, o scădere a progesteronului din cauza menopauzei, a stresului, a consumului de alimente care conțin antibiotice și hormoni sau a utilizării pilulei contraceptive poate duce în cele din urmă la o scădere a progesteronului, împreună cu creșterea în greutate și depresia asociate.

7. Grelin

Acesta este hormonul foamei! Grelina ajută la stimularea poftei de mâncare și la creșterea depunerilor de grăsime. Este secretat în principal de stomac, precum și de intestinul subțire, pancreas și creier.

Nivelurile crescute de grelină în sânge pot duce la creșterea în greutate. Obezii sunt deosebit de sensibili la grelină, încurajându-i să mănânce mai mult. Nivelurile de grelină pot crește și atunci când țineți o dietă strictă sau țineți post.

8. Testosteron

Da, femeile produc testosteron, deși în cantități mai mici decât bărbații. Ajută la arderea grăsimilor, întărește mușchii și oasele și crește libidoul.

La femei, ovarele produc acest hormon, dar vârsta și stresul le pot afecta, scăzând nivelul de testosteron. Acest lucru poate duce la o creștere a stresului și a inflamației, ducând la o acumulare mai mare de grăsime.

9. Melatonina

Melatonina este produsă în glanda pineală adânc în creier. Ajută la menținerea ritmului circadian, astfel încât să dormiți și să vă treziți la semnal.

Când nivelul melatoninei crește în mod natural noaptea, hormonul de creștere este eliberat, care ajută organismul să se vindece, să construiască mușchii slabi și să îmbunătățească densitatea osoasă. Dar dacă ritmul circadian este întrerupt, nu dormi suficient sau pur și simplu camera ta nu este suficient de întunecată noaptea, corpul tău inițiază un răspuns la stres, care poate duce la creșterea în greutate indusă de inflamație.