Scanexpert Galați – prevenție, depistare și diagnostic precoce al cancerului mamar

Cancerul de sân este cea mai frecventă și principala cauză de deces în cazul femeilor din Europa, iar în cazul României, acesta afectează anual aproximativ 6000 de femei. La fiecare 3 ore, o femeie își pierde viața, 3% din totalul deceselor la femei fiind cauzate de cancerul mamar. Un plan de depistare imagistică, prin ecografie, mamografie și RMN, reprezintă calea spre o viață ferită de umbra acestei afecțiuni.

Scanexpert Galați dispune de centrul integrat de excelență în senologie, punând la dispoziția pacientelor posibilitatea efectuării de investigații de imagistică medicală, în scopul diagnosticării corecte și precoce a cancerului mamar. Centrul este dotat cu cele mai performante echipamente de imagistică medicală, iar pacientele pot efectua în cadrul acestuia examinări de tip rezonanță magnetică mamară, ecografie mamară și mamografie digitală 3D cu tomosinteză.

Siemens Magnetom Avanto 1,5T și IRM-ul/RMN-ul mamar

IRM-ul se realizează cu ajutorul aparatului Siemens Avanto 1,5T și intervine în clarificarea unor diagnostice, pentru orientarea abordării chirurgicale, pentru monitorizarea unor tratamente sau post-tratament.

Rezonanța magnetică nucleară a sânului intervine în evaluarea și stabilirea diagnosticului pozitiv în cazul unei patologii mamare. Examinarea, delicată și fiabilă, este complementară ecografiei și mamografiei, aducând, totodată, elemente de diagnostic suplimentare și fiind o metodă imagistică precisă, neinvazivă și neiradiantă, recomandată femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.

Siemens Redwood și investigarea completă a sânului prin ecografie și elastografie

Echipamentul Siemens Redwood aflat în dotarea centrului Scanexpert Galați oferă imagini de precizie cu o calitate superioară a culorii la adâncimi mai profunde și o creștere a eficienței, prin reducerea timpilor de examinare.

Prin intermediul elastografiei, se calculează și se afișează rigiditatea țesuturilor și sunt evidențiate tumorile benigne sau maligne ale țesuturilor. Întrucât, tumorile canceroase sunt mai dure decât țesuturile normale, elastografia își găsește utilitatea în stabilirea diagnosticului de cancer la sân.

Siemens Inspiration și mamografia digitală 3D cu tomosinteză

Mamograful Siemens Inspiration, cu soft ultramodern, permite reconstrucția virtuală a imaginilor 2D în format 3D. Medicii reușesc astfel să ofere un diagnostic corect, printr-o singură expunere mamografică a pacientei, acest fapt însemnând o reducere cu aproximativ 30% a nivelului de radiații.

Mamografia este o examinare a sânului, prin intermediul razelor X, utilizată în detectarea și diagnosticul afecțiunilor mamare. Tomosinteza sânului, denumită și mamografie 3D, reprezintă, la momentul actual, cea mai avansată metodă de investigare a sânului, folosită atât pentru screening (monitorizare), cât și pentru diagnostic. Femeile trecute de vârsta de 40 de ani sunt cele mai expuse riscului de cancer, această procedură adresându-li-se, în special.

Focarele de microcalcificări ilustrează, de cele mai multe ori, primul semn al unei malignități mamare, iar mamografia digitală 3D cu tomosinteză este singura metodă de investigare capabilă să le vizualizeze.

Centrul Scanexpert Galați, membru al proiectului „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”

Întrucât Scanexpert plasează sănătatea pacientelor pe primul loc, centrul din Galați este singurul din județ care a intrat în rețeaua de screening a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, care derulează un program adresat tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani și care provin din Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău, Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț sau Suceava. Metoda de screening aleasă în cadrul proiectului constă în mamografie digitală, iar acesta fiind derulat până în decembrie 2023.

Descoperirea precoce a microcalcificărilor înseamnă șanse de vindecare și de supraviețuire crescute. Fii responsabil, alege prevenția!