Osteoartrita – tratament naturist.

DE LA UMFLARE, RIGIDITATE și sensibilitate până la sunetele ciudate care scârțâie articulațiile când vă mișcați, a avea osteoartrita (OA) poate fi, ei bine, o durere. Veștile bune? Există o mulțime de remedii naturale și casnice care vă pot ajuta să vă ușureze simptomele. Am cerut doi experți, Rajat Bhatt, MD, reumatolog la Prime Rheumatology din Richmond și Pearland, TX, și Ken Johnson, PT, director al serviciilor de terapie de reabilitare ambulatorie la Johns Hopkins Rehabilitation Network din Baltimore, MD, să evalueze ce funcționează și la ce să fii atent. (Ca întotdeauna, consultați-vă medicul înainte de a adăuga ceva nou.)

Suplimente

Cercetările au descoperit că anumite suplimente alimentare pot ajuta la simptomele OA. SAM-e (S-adenosil-metionina) este benefic pentru ameliorarea durerii OA, similar cu ușurarea pe care o obțineți de la AINS, spune dr. Bhatt. Boswellia serrata, alias tămâia indiană, poate reduce durerea și inflamația, plus dr. Bhatt spune că poate ajuta și la stabilizarea stării de spirit. „Este bine pentru că pacienții cu osteoartrita pot avea depresie, ceea ce poate agrava durerea de osteoartrita”, spune el. Un studiu din 2019 a constatat că curcumina , un compus din turmeric, a fost la fel de eficient ca AINS Cambria (diclofenac) în tratarea osteoartritei genunchiului. Glucozamina și condroitina pot ameliora durerea și rigiditatea, deși studiile arată rezultate mixte.

Exercițiu de apă

Apa elimină stresul articulațiilor, reducând greutatea cu 40% sau mai mult, potrivit Johnson. Acest lucru face ca terapia cu apă să fie o opțiune excelentă dacă nu poți suporta greutatea, spune dr. Bhatt. Pentru a face exerciții confortabile, apa ar trebui să fie între 83° și 88° F. „Majorității oamenilor le place puțin mai cald, dar beneficiile acestei temperaturi sunt numeroase, nu doar pentru articulații, ci și pentru multe alte sisteme vitale”, spune Johnson. „Ajută la funcționarea rinichilor și la circulație, îmbunătățește fitness-ul cardiovascular, îți poate aduce beneficii forței, iar oamenii pot face mult mai mult în apă decât pe uscat.”

Acupunctura

Cercetarea este puțin confuză când vine vorba de dacă acupunctura – o practică care folosește ace subțiri pentru a stimula anumite puncte ale corpului – ajută sau nu OA. „Există unele dovezi științifice că acupunctura poate oferi relaxare mușchilor sau poate perturba transmiterea unui mesaj de durere”, recunoaște Johnson. Unii oameni cu OA suferă de neuropatie periferică – deteriorarea celulelor nervoase – care are simptome precum slăbiciune, amorțeală, furnicături și durere. Acupunctura poate ameliora aceste simptome și poate ajuta și la durerile de spate, spune dr. Bhatt.

Terapie cald/rece

Atât căldura, cât și frigul pot ajuta durerea de artrită și neuropatia periferică, spune dr. Bhatt. Căldura îmbunătățește fluxul de sânge către zona inflamată, ceea ce poate crește durerea inflamatorie, dar sângele transportă și substanțe nutritive și elimină deșeurile. În plus, căldura este liniștitoare, deci este un compromis, spune Johnson. Pe de altă parte, el subliniază că frigul scade fluxul de sânge, crescând rigiditatea și reducând nutrienții intrați și deșeurile de ieșire, dar amorțește zona și minimizează durerea. „Fiecare are o preferință individuală cu privire la care dintre ele este mai bună”, spune dr. Bhatt.

Creme, unguente și geluri topice

Bine, deci nu sunt complet „naturale”, dar topicele eliberate fără prescripție medicală precum Aspercreme (lidocaină), Biofreeze (mentol), Bengay (salicilați) și Icy Hot sau Capzasin (capsaicina) pot ajuta la durerea OA. Acestea vin sub formă de creme, unguente, geluri, spray-uri, spume, roll-on-uri și uleiuri – și fiecare tip funcționează diferit (de exemplu, lidocaina amorțește zona). Sau, întrebați medicul dumneavoastră despre o rețetă pentru medicamente antiinflamatoare nesteroidiene topice. („Răspunsul este foarte variabil”, spune dr. Bhatt.) Produsele cu canabidiol (CBD) sunt, de asemenea, la mare căutare pentru ameliorarea durerii. Deși Johnson observă că nu există dovezi științifice care să le susțină în acest moment, mulți oameni consideră că produsele CBD sunt utile.

Pierdere în greutate

Scăderea greutății în plus poate ameliora durerea, în special la nivelul extremităților inferioare. Johnson explică acest lucru: atunci când stai în picioare, gravitația te trage în jos, iar solul împinge în sus împotriva ta, egal cu greutatea corpului tău (forța de reacție a solului [GRF]). Cu cât vă mișcați mai repede, cu atât GRF crește, de o dată până la o dată și jumătate greutatea corporală la mers și de aproape trei ori greutatea dumneavoastră la alergare. Există aproximativ 2.000 de pași într-o milă, așa că dacă scoți o liră, ai redus 2.000–3.000 de lire sterline de tensiune pe articulații pentru fiecare milă pe care o parcurgi și de două ori cu alergarea, în funcție de viteza ta. „Să slăbiți de un kilogram poate fi exponențial în a ajuta la reducerea stresului general articular”, spune Johnson.

Tehnici de relaxare

Când ești stresat, corpul tău eliberează în organism un hormon de stres numit cortizol. Johnson spune că acest lucru duce adesea la încordarea musculară și la restricția fluxului sanguin, ceea ce privează zona (să zicem, lângă o articulație) de oxigen. Acest lucru face ca țesutul nervos, care este mult mai sensibil decât un mușchi sau o articulație, începe să amplifice mesajele de durere. Pentru a combate stresul, încercați tehnici minte-corp precum meditația, respirația profundă, relaxarea musculară progresivă și imaginile ghidate. Studiile arată că aceste abordări pot reduce stresul, anxietatea și depresia și pot ameliora durerea cronică. Dr. Bhatt sugerează să încercați aplicații precum Calm sau Headspace pentru îndrumare.