Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este o boală autoimună gravă care apare la persoanele predispuse genetic, unde ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire. Se estimează că afectează 1 din 100 de oameni din întreaga lume, dar doar aproximativ 30% sunt diagnosticați corect.

Când persoanele cu boala celiacă mănâncă gluten (o proteină care se găsește în grâu, secară și orz), corpul lor creează un răspuns imunitar care atacă intestinul subțire. Aceste atacuri duc la deteriorarea vilozităților, proeminențe mici digitiforme care căptușesc intestinul subțire, ce promovează absorbția nutrienților. Când vilozitățile sunt deteriorate, nutrienții nu pot fi absorbiți corespunzător în organism. În timp, această reacție dăunează mucoasei intestinului subțire și îl împiedică să absoarbă unele substanțe nutritive. Leziunile intestinale cauzează adesea diaree, oboseală, scădere în greutate, balonare și anemie și pot duce la complicații grave.

Boala celiacă este ereditară, adică se dezvoltă în familii. Persoanele cu o rudă de gradul I cu boală celiacă (părinte, copil, frate) au un risc de 1 din 10 de a dezvolta boala celiacă.

Boala celiacă se poate dezvolta la orice vârstă după ce oamenii încep să consume gluten. Lăsată netratată, boala celiacă poate duce la probleme suplimentare grave de sănătate.

Boala celiacă nediagnosticată sau netratată poate duce la:

Condiții de sănătate pe termen lung

  • Osteoporoză sau osteopenie cu debut precoce
  • Funcționare defectuoasă a vezicii biliare
  • Boala de inima
  • Infertilitate și avort spontan
  • Anemia prin deficit de fier
  • Intoleranță la lactoză
  • Insuficiență hepatică
  • Malnutriție
  • Simptome neurologice, inclusiv tulburarea de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), dureri de cap, lipsă de coordonare musculară, convulsii, ataxie, demență, neuropatie, miopatie și leucoencefalopatie multifocală
  • Insuficiență pancreatică
  • Cancer de intestin subțire și limfom non-Hodgkin
  • Deficiențe de vitamine și minerale

Nu există un remediu pentru boala celiacă, dar pentru majoritatea oamenilor, respectarea unei diete stricte fără gluten poate ajuta la gestionarea simptomelor și la promovarea vindecării intestinale.

Alimente care conțin gluten 

Dacă aveți boală celiacă, nu mâncați următoarele alimente, decât dacă sunt etichetate ca versiuni fără gluten:

  • pâine
  • paste
  • cereale
  • biscuiti sau biscuiti
  • prăjituri și produse de patiserie
  • plăcinte
  • sosuri și sosuri

Referințe https://celiac.org

https://www.nhs.uk/