Acizii grași Omega-3: Iată cele mai recente cercetări

Mulți oameni știu că acizii grași omega-3 găsiți în uleiul de pește sunt buni pentru buna funcționare a circulației. Dar mulți nu știu că acești acizi grași sunt cruciali și pentru sănătatea creierului. Când vine vorba de beneficiile suplimentelor de omega-3, acestea includ atât menținerea unei inimi sănătoase, cât și a unei minți sănătoase.

Există dovezi puternice care susțin efectele pozitive ale omega-3 asupra creierului, a inimii și întregului corp. Consumul de ulei de pește ar trebui să fie o parte a regimului zilnic de suplimente. Acest lucru este valabil mai ales dacă te confrunți cu Brain Fog (gândire încețoșată-incapacitatea de a gandi clar) sau pierderi de memorie. Un studiu recent a arătat că, atunci când sunt combinați, acizii grași omega-3, exercițiile aerobice și stimularea cognitivă pot preveni afectarea cognitivă ușoară și declinul materiei cenușii din creier.

Iată câteva informații rapide pe care trebuie să le știți despre uleiul de pește:

Informații despre acizii grași omega-3

Uleiurile de pește provin din pești apă rece și sunt surse bogate de acizi grași omega-3 numiți EPA și DHA. Acestea sunt esențiale pentru sănătate, funcționând în toate celulele noastre, și mult mai active decât omega-3 care provin din plante. Organismul nu le poate produce de la zero, ci trebuie să le obțină din alimente.

S-a demonstrat științific că creierul are nevoie de acești acizi grași omega-3 esențiali pentru a funcționa optim. Din păcate, studiile indică faptul că până la 90% dintre adulți au niveluri suboptime de EPA și DHA.

Ce sunt EPA și DHA?

EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic) sunt acizi grași esențiali pentru construirea membranelor celulare pe care celulele  le folosesc pentru a supraviețui și a-și îndeplini funcțiile. EPA și DHA sunt esențiale pentru celulele creierului nostru, pentru a face trilioane de conexiuni, care permit creierului să funcționeze, pentru performanța cognitivă și starea de spirit.

Singura modalitate practică de a ne asigura că obținem cantitățile adecvate recomandate de EPA și DHA de care avem nevoie este prin alimente sau suplimente. DHA reprezintă o mare parte a creierului. EPA lucrează cu DHA pentru a permite un flux sanguin sănătos  către creier, care susține memoria, atenția, starea de spirit și funcționarea mentală generală. EPA și DHA lucrează împreună cu alți acizi grași proveniți din alimentele noastre, pentru a optimiza funcțiile membranei celulare ale tuturor celulelor nervoase ale creierului și un număr egal de celule care oferă suport crucial pentru funcțiile lor de procesare a informațiilor.

Deficiențele acestor acizi grași omega-3 vitali sunt asociate cu declinul cognitiv, tulburări psihologice, schimbări ale dispoziției, probleme de comportament și o gamă largă de alte probleme ale sistemului nervos, precum și cu probleme cu circulația, articulațiile și alte probleme. â

Alimente bogate în Omega-3

Concentrați-vă dieta pe alimentele care conțin acizi grași omega-3, care se găsesc în semințele de chia, semințele de in, nuci, avocado și legume cu frunze verzi. Organismul poate transforma unele dintre acestea în cantități mici de EPA și DHA.  Peștii de apă rece, cum ar fi somonul, tonul, macroul și sardinele sunt sursele optime de EPA și DHA.

Dacă obținerea de EPA și DHA din alimente devine o sarcină dificilă, luați în considerare un supliment de ulei de pește concentrat, purificat, sau de un supliment de ulei de alge. Acestea vă vor asigura că primiți ceea ce are nevoie corpul dumneavoastră și nu primiți omega-3 de calitate scăzută, pline de toxine, pe care organismul să nu le poată converti.

Referințe: https://brainmd.com/