Ce sunt radicalii liberi și antioxidanții?

Poate ați auzit multe despre antioxidanți și radicali liberi, însă nu multă lume știe cu exactitate ce sunt și cum funcționează.

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt compuși din organism care se pot acumula în celule și pot provoca daune altor molecule, cum ar fi ADN-ul, lipidele și proteinele. Radicalii liberi sunt atomi care au unul sau mai mulți electroni nepereche. Pentru a înțelege ce înseamnă asta, trebuie să știm că electronii trebuie să aibă perechi pentru a fi stabili. Radicalii liberi caută în mod constant să se lege cu un alt atom sau moleculă pentru a deveni stabili.

Radicalii liberi pot proveni din procese metabolice. Corpul produce radicali liberi în timp ce descompune nutrienții sau hrana, pentru a ne oferi energia de care avem nevoie pentru a funcționa. Producția de radicali liberi în timpul acestor procese normale este unul dintre motivele pentru care riscul nostru de a ne îmbolnăvi crește pe măsură ce îmbătrânim, chiar dacă nu am fost expuși la substanțe toxice.

Radicalii liberi se pot produce și atunci când suntem expuși la agenți cancerigeni, cum ar fi:

  • Fum de tigară
  • Radiația ultravioletă
  • Substanțe chimice de mediu și profesionale
  • Unele infecții virale, bacteriene sau fungice
  • Radiații medicale
  • Poluarea aerului
  • Niveluri ridicate de zahăr în sânge

Consecințele expunerii la acești agenți cancerigeni includ efecte precum accelerarea procesului de îmbătrânire. Această afectare poate crește riscul de cancer, diabet, boli cardiovasculare și altele.

Ce sunt antioxidanții?

Antioxidanții elimină radicalii liberi din celulele corpului și previn sau reduc daunele cauzate de oxidare. Cu alte cuvinte, antioxidanții sunt molecule care se luptă cu radicalii liberi din corp. O dietă bogată în antioxidanți poate reduce riscul multor boli.

Antioxidanții în alimente

Corpul uman generează antioxidanți proprii. Antioxidanții sunt de asemenea găsiți în alimente de origine vegetală sau animală. Un aport de antioxidanți exogen, din alimente, este foarte important.O alimentație sănătoasă și diversă este cea mai bună modalitate de a vă asigura că obțineți destui antioxidanți.  Specialiștii recomandă o „dietă curcubeu” pentru a vă asigura că primiți toți nutrienții necesari de care corpul dumneavoastră are nevoie.  O dietă curcubeu înseamnă consumul de fructe și legume de diferite culori precum verde (broccoli sau spanac), roșu (rosii sau căpșuni), portocaliu (morcovi sau portocale) și galben (ardei gras sau banane). Acest lucru vă asigură că consumați o gamă variată de vitamine, nutrienți și antioxidanți.

Câteva exemple de antioxidanți și alimente (și surse de vitamine) în care le puteți găsi includ:

  • Vitamina C:  broccoli, varza de Bruxelles, cartofi dulci, ardei gras, roșii si citrice
  • Vitamina E:  migdale, avocado, semințe de floarea soarelui, fulgi de ovăz si leguminoase (fasole, linte, mazăre despicată).
  • Beta caroten:  caise, pepene galben, mango, morcovi, grapefruit și ardei gras.
  • Seleniu:  ouă, ton, somon, orez brun, ceapă și multe alte legume.

 

Referințe https://www.verywellhealth.com/

Home