Carbohidrați, grăsimi, proteine: Ghidul pentru macronutrienți

Macronutrienții sunt nutrienții din alimente de care organismul are nevoie: carbohidrați, grăsimi și proteine. Acești nutrienți ne oferă energie și mențin sistemele corpului în funcțiune.

Ce sunt macronutrienții?

Nutrienții din alimente sunt clasificați în două grupe, în funcție de cât de multă nevoie are organismul de ei: macronutrienți și micronutrienți.

Macronutrienții sunt necesari în cantități mari. Carbohidrații, grăsimile și proteinele sunt macronutrienți. Aceștia oferă organismului energie.  Micronutrienții sunt necesari în cantități mai mici, iar aceștia includ vitamine și minerale.

Ce sunt carbohidrații? 

Carbohidrații sunt molecule pe care corpul le folosește ca sursă principală de energie.

Carbohidrații furnizează organismului glucoză, pe care celulele o folosesc drept combustibil. Anumiți carbohidrați complecși, cum ar fi fibrele, hrănesc și microbiomul intestinal. Există trei tipuri principale de carbohidrați dietetici și au funcții diferite în corp:

1. Zaharuri

Zaharurile, cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza, sunt molecule simple de carbohidrați. Ele sunt absorbite de celulele corpului, care le folosesc drept combustibil.

2. Amidonuri

Amidonurile sunt molecule complexe de carbohidrați. Ele durează mai mult pentru a se digera, deoarece corpul trebuie să le descompună în zaharuri simple înainte ca celulele să le poată folosi pentru energie.

3. Fibre

Fibrele sunt un tip de moleculă de carbohidrați pe care oamenii nu o pot digera. Există o mulțime de tipuri diferite de molecule de fibre.

Microbii din intestine descompun fibrele în acizi grași cu lanț scurt. Acestea sunt importante pentru sănătate și ajută la controlul glicemiei, grăsimilor din sânge și a apetitului și hrănesc microbiomul pentru a stimula sistemul imunitar.

Cele mai bune surse de carbohidrați

Cercetările sugerează că alimentele neprocesate sau minim procesate sunt cea mai sănătoasa sursă de carbohidrați.

Acest lucru se datorează faptului că au de obicei un amestec de zaharuri, amidon și fibre, plus vitamine, minerale și mulți alți antioxidanți puternici din plante, cunoscuți sub numele de fitonutrienți, care ajută la prevenirea inflamației.

Cât de mult a fost procesat un aliment poate face diferența pentru sănătatea ta. Alimentele ultraprocesate sunt de obicei mai puțin dense în nutrienți și au cantități mari de zaharuri adăugate, sare, grăsimi nesănătoase și aditivi chimici, cu puțini nutrienți valoroși.

De exemplu, în merele dintr-o felie de plăcintă, s-au adăugat ingrediente suplimentare, precum zahărul și untul. Acest lucru nu vine cu aceleași beneficii pentru sănătate ca și consumul unui măr întreg, care are un raport mai mare de fibre și amidon față de zahăr.

Cu alte cuvinte, sursele de carbohidrați simpli, cum ar fi fructele întregi și laptele, vă oferă o serie de nutrienți diferiți. Dar carbohidrații rafinați, cum ar fi cei găsiți în zahărul de masă, furnizează celulelor doar energie.

Sursele de carbohidrați de înaltă calitate sunt:

  • cereale integrale
  • fructe
  • legume
  • leguminoase (fasole și leguminoase)
  • nuci si seminte

Ce sunt grăsimile?

Grăsimea este un alt nutrient esențial pentru sănătate. Moleculele de grăsime sunt cunoscute și sub numele de trigliceride. La fel ca și carbohidrații, grăsimile pot furniza organismului energie.

Există trei tipuri principale de grăsimi alimentare:

Grăsimi nesaturate 

Grăsimile nesaturate sunt în general considerate un tip de grăsime sănătoasă. Există două tipuri de grăsimi nesaturate- mononesaturate și polinesaturate. Grăsimile nesaturate fac parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă și pot reduce colesterolul „rău”. Alimentele bogate în grăsimi nesaturate includ:

  • Avocado
  • Măsline
  • Nuci si seminte
  • Pește gras
  • Unele uleiuri
  • Ciocolata neagra

Cercetările sugerează că consumul regulat de grăsimi nesaturate poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate.

Grăsimi saturate

Grăsimile saturate se găsesc de obicei în produsele de origine animală și în unele plante. Grăsimile saturate au fost asociate mult timp cu un risc crescut de boli de inimă, inflamație și niveluri nesănătoase de colesterol.  Exemple de alimente care conțin grăsimi saturate:

  • carne de vită
  • carne de miel
  • carne de porc
  • carne de pasăre
  • untură și smântână
  • unt

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt molecule formate din lanțuri lungi de aminoacizi. Sunt esențiale pentru sănătate. Proteinele sunt necesare pentru a produce neurotransmițători, hormoni și anticorpi.

La fel ca carbohidrații și grăsimile, proteinele pot furniza și energie, dar cel mai important rol al proteinelor este în construirea și repararea celulelor. O masă bogată în proteine este esențială dupa un antrenament.

Un aport adecvat de proteine ​​este o parte importantă a unei diete echilibrate.

Există peste 20 de aminoacizi care se combină în moduri diferite pentru a produce milioanele de proteine ​​din corp. 9 dintre acești aminoacizi sunt considerați aminoacizi esențiali, ceea ce înseamnă că corpul nu îi poate produce de unul singur și trebuie să îi procurăm din alimente.

Există două tipuri diferite de surse de proteine:

Proteine ​​complete

Proteinele complete au toți cei nouă aminoacizi esențiali și sunt în mare parte proteine ​​animale, cum ar fi carnea de vită, puiul și peștele. Există, de asemenea, câteva proteine ​​vegetale, cum ar fi quinoa și soia.

Proteine ​​incomplete

Proteinelor incomplete le lipsesc unul sau mai mulți aminoacizi esențiali. Acestea includ în principal surse de plante, cum ar fi fasolea și leguminoasele, semințele, nucile și cerealele integrale. Pentru a obține toți aminoacizii esențiali, trebuie să mâncați o varietate din aceste alimente.

Cele mai bune surse de proteine

Ca și în cazul carbohidraților și grăsimilor, sursele de proteine ​​​​de înaltă calitate sunt cele minim procesate.

Sursele de proteine ​​de înaltă calitate includ:

  • tofu
  • fasole
  • ouă
  • nuci si seminte
  • leguminoase
  • lactate
  • peşte
  • tempeh sau tempe.

Referințe: https://joinzoe.com