Ce este menopauza?

Menopauza este atunci când menstruația se oprește din cauza nivelului hormonal mai scăzut. Acest lucru se întâmplă de obicei între 45 și 55 de ani. Uneori se poate întâmpla mai devreme, în mod natural sau din diverse motive- intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea ovarelor sau a uterului (histerectomie) sau tratamente pentru cancer precum chimioterapia. De asemenea, diverse cauze ereditare pot determina o menopauză prematură.

Care sunt cele trei etape ale menopauzei?

Menopauza naturală este sfârșitul permanent al menstruației. Procesul este gradual și are loc în trei etape:

  • Perimenopauză sau „tranziție la menopauză” : Perimenopauza poate începe cu opt până la 10 ani înainte de menopauză, când ovarele produc treptat mai puțin estrogen. De obicei începe la vârsta de 40 de ani. Perimenopauza durează până la menopauză, punctul în care ovarele nu mai eliberează ovule. În ultimii doi ani de perimenopauză, scăderea estrogenului se accelerează. În această etapă, multe persoane pot prezenta simptome de menopauză. Dar, femeile încă au cicluri menstruale în această perioadă și pot rămâne însărcinate.
  • Menopauza : Menopauza este punctul în care menstruația se oprește definitiv. În această etapă, ovarele încetează să mai elibereze ovule și să producă o mare parte din estrogen. Un specialist medical diagnostichează menopauza atunci când ați rămas fără menstruație timp de 12 luni consecutive.
  • Postmenopauză: Acesta este numele dat perioadei de la un an după menopauză (sau tot restul vieții după menopauză). În această etapă, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, se pot îmbunătăți. Cu toate acestea, uniele femei continuă să experimenteze simptomele menopauzei timp de un deceniu sau mai mult după tranziția la menopauză. Ca urmare a unui nivel mai scăzut de estrogen, persoanele aflate în faza de postmenopauză prezintă un risc crescut pentru mai multe afecțiuni de sănătate, cum ar fi osteoporoza și bolile de inimă.

De ce apare menopauza?

Când menopauza are loc de la sine (menopauză naturală), este o parte normală a îmbătrânirii. Menopauza este definită ca un an lipsit de sângerare menstruală, în absența oricărei intervenții chirurgicale sau afecțiuni medicale care ar putea determina oprirea sângerării.

Odată cu îmbătrânirea, ciclul reproductiv începe să încetinească și se pregătește să se oprească. Acest ciclu funcționează continuu încă de la pubertate. Pe măsură ce menopauza se apropie, ovarele produc mai puțin hormon estrogen. Când are loc această scădere a secreției, ciclul menstrual începe să se schimbe. La început devine neregulat și ulterior se oprește.

Modificările fizice se pot întâmpla și pe măsură ce corpul se adaptează la diferite niveluri de hormoni. Simptomele experimentate în fiecare etapă a menopauzei (perimenopauză, menopauză și postmenopauză) fac toate parte din adaptarea organismului la aceste schimbări.

Care sunt semnele menopauzei?

  • Bufeurile , cunoscute și sub denumirea de simptome vasomotorii (o senzație bruscă de căldură care se răspândește în corp).
  • Transpirații nocturne și/sau bufeuri reci.
  • Uscăciunea vaginală care provoacă disconfort în timpul actului sexual.
  • Insomnie.
  • Modificări emoționale (iritabilitate, schimbări de dispoziție sau depresie ușoară).
  • Piele uscată, ochi uscați sau gură uscată.
  • Sensibilitatea sânilor.
  • Creștere în greutate.
  • Căderea sau rărirea părului.

Modificările nivelului hormonal cauzează aceste simptome. Unele persoane pot avea simptome intense ale menopauzei, în timp ce altele pot avea simptome ușoare. Nu toată lumea are aceleași simptome pe măsură ce trece la menopauză.