Despre operaţia de cataractă. Dr. Curcă Manuela, medic primar oftalmologie. Terra Clinique – All about health!

Cum funcționează operatia de cataracta?

Interventia se efectueaza cu anestezie locala si dureaza intre 10-15 minute.

În timpul operației de cataractă, se îndepărta cristalinul natural opacifiat al ochiului si se va înlocui cu o lentilă artificială. Exista doua tipuri de implanturi de cristalin: monofocale si multifocale. De asemenea, ar trebui să vă rezervați până la 30 de minute după procedură pentru a vă trece efectele sedativelor.

Cat dureaza recuperarea după operatia de cataracta?

  • 99% dintre pacientii operati de cataracta vad foarte bine a doua zi postoperator si isi pot relua partial activitatile uzuale
  • Veti administra un tratament ocular cu picaturi timp de 4 saptamani postoperator
  • Pe termen lung se recomanda administrarea de substante nutritive pentru suprafata ohiului: lacrimi artificiale si produse pe baza de colagen
  • Evitați să introduceți săpun sau apă direct în ochi, dar igiena corporala se efectueaza fara restrictii
  • Nu frecați și nu apăsați pe ochi timp de 4 saptamani postoperator.

Ochelarii de soare sunt obligatorii după operatia de cataracta?

Razele UVA și UVB reprezintă cea mai mare parte a expunerii la razele UV. Razele UV sunt absorbite de numeroase structuri din ochi, contribuind la dezvoltarea unei varietăți de boli oculare pe termen scurt și lung. După operație, și pe tot parcursul anului, vă recomandăm să purtați ochelari de soare cu protecție UV adecvată pentru a vă proteja de efectele nocive ale soarelui.

Cea mai bună abordare pentru a vă bucura de zile frumoase și însorite în anii următori este să purtați o protecție UV 100%.

 

Ce se intampla daca neglijez cataracta?

Deși cataracta nu pune în pericol viața, dacă nu este tratată, poate duce la pierderea vederii și vă poate limita calitatea vieții.

Cataracta este adesea neglijată de mulți oameni. Motivele includ cateva „mituri”:

  • „Imi este frica sa ma operez la ochi de cataracta”

Multi pacienti anticipează că intervenția chirurgicală este dureroasă și riscantă. Odată cu progresul tehnologiei, cele mai multe cazuri nu necesită suturi pentru a închide incizia mică. Puteți merge acasă imediat după operație și puteți relua activitățile obișnuite a doua zi după operație. Chirurgia cataractei a devenit în zilele noastre o procedură care se efectueaza in ambulator.

  • „Voi trata cataracta numai când ajunge la maturitate”

Așteptarea „coacerii” cataractei face operația mai dificilă. Cu cât aveti cataractă mai mult timp, cu atât devine mai dură, rezultând o procedură mai complicată și prezentând un risc mai mare de restabilire a vederii. Este posibil să aveți alte complicatii nedorite, cum ar fi edemul corneean.

  • Putem trăi cu cataractă

      Cataracta vă poate încetini stilul de viață activ. Puteți avea dificultăți în a conduce noaptea. Din cauza vederii scăzute, nu mai puteți efectua  activități obișnuite precum cititul, sunteti in permanent pericol de a cadea sau a va lovi de obiecte pe care nu le vedeti, nu mai puteti vedea bine la televizor. Efectele secundare ale cataractei se pot agrava dacă continuați să amânați tratamentul.

Programari la numarul 0336 911.

www.terraclinique.ro