Dr. Emil Moldovan, prezent la cea de-a doua ediție a conferinței „Sănătatea Inimii”: „Ne bucurăm foarte mult de această inițiativă”
Doctor Emil Moldovan, Medic Primar Cardiologie, cu competențe în Cardiologie Intervențională, Coronarografie, Angioplastie Coronariană și Angioplastie Periferică ne-a vorbit pe scurt despre sănătatea inimii și simptomele care ne pot trimite la medic, altele în afară de durerea în piept.
- Ce afecțiuni pot crește riscul de boli cardiovasculare?
Afecțiunile care cresc riscul de boli cardiovasculare sunt: diabetul zaharat, dislipidemiile, folosirea cronică de produse din tutun. Mai rar, avem afecțiuni din sfera autoimună, afecțiuni genetice cu defecte de colagen sau tezaurismoze.
- În afară de durerea în piept, ce alte simptome ar trebui să ne trimită la cardiolog?
În afară de durerile în piept pot apărea dureri în baza gâtului sau în membrele superioare, dispneea de efort, sincope neexplicate, scăderea capacității de efort.
- Care sunt analizele de rutină pe care ar trebui să le facem pentru a ne asigura că avem o inimă sănătoasă și cu ce frecvență trebuie să le facem?
Depinde de vârstă: după 45 de ani ar trebui să includă în rutina anuală: hemoleucograma, ionograma, analize pentru funcția renală, hepatică, valorile lipidelor sangvine și glicemia.
- Care sunt situațiile în care sunt indicate analize și investigații mai amănunțite și ce ar cuprinde această listă?
Orice anomalie în starea clinică care ridică suspiciunea de boală cardiovasculară trebuie investigată amănunțit și gradual: consult cardiologic, electrocardiogramă, ecocardiografie, doppler vascular după caz. Probe funcționale: test de efort, scintigrafie de efort. Probe imagistice: Angio CT coronarian sau vascular, RMN cardiac. Investigații invazive: coronarografie, angiografie.
- Participați la cea de-a doua ediție a conferinței „Sănătatea Inimii”. Cum priviți inițiativa?
Ne bucurăm foarte mult de această inițiativă și privim cu mult interes a doua ediție.