Mituri anulate despre soia.

Ca proteină completă, soia este o alternativă excelentă la carne; sunt pline de vitamine și minerale, acizi grași sănătoși și fibre. Dovezile clinice arată că consumul de soia reduce riscul de osteoporoză, boli coronariene și unele forme de cancer. Cu toate acestea, cercetările au evidențiat și potențialele riscuri pentru sănătate ale soiei, insuflând teamă și incertitudine în consumul acesteia. Pentru a înlătura aceste temeri, iată cele mai recente informații despre cercetare.

Mitul 1: Consumul de soia crește riscul de cancer de sân.

Principala frică din spatele boabelor de soia sunt izoflavonele conținute în ele. Izoflavonele sunt fitoestrogeni, un compus vegetal care poate acționa chimic ca estrogenul. Astfel, o preocupare principală este că cancerul de sân, în special cancerul de sân estrogen-pozitiv , poate crește în prezența estrogenului.

Cu toate acestea, mai multe studii de cercetare sugerează că nu există o asociere între consumul de soia și cancerul de sân și că consumul de soia poate chiar scădea riscul de cancer de sân. Izoflavonele au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care au potențialul de a reduce creșterea cancerului. Deși este adevărat că izoflavonele au proprietăți chimice similare cu estrogenul, compusul are și proprietăți antiestrogenice, inclusiv capacitatea de a bloca legarea estrogenilor naturali de receptorii de estrogen și de a opri formarea estrogenului în țesutul adipos.

Mitul 2: Produsele din carne de imitație de soia sunt hrănitoare deoarece nu conțin carne.

Boabele de soia sunt extrem de versatile și pot fi folosite ca ingredient pentru a crea numeroase produse, inclusiv brânza de soia și alternative la carne de soia. Aceste produse nu au carne, așa că ar trebui să o facă o opțiune mai sănătoasă și mai hrănitoare, nu?

Deși boabele de soia, care sunt într-adevăr pline de nutrienți, au înlocuit carnea în aceste produse de imitație de carne, transformarea soiei într-un produs care seamănă cu o pepiță de pui sau un cârnați necesită procesare. De asemenea, ar necesita adăugarea altor ingrediente pentru a imita texturile și aromele cărnii reale, creând un produs care ar putea avea un conținut ridicat de sodiu, grăsimi și substanțe chimice/conservanți. Concluzia: produsele din carne de soia sunt foarte procesate și departe de forma sa originală, integrală. Pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate de la soia, rămâneți la formele întregi sau minim procesate, cum ar fi edamame, tofu, tempeh și miso. Încorporarea mai multor alimente integrale este o parte importantă a unei diete sănătoase.

Mitul 3Bărbații ar trebui să evite soia, deoarece reduce nivelul de testosteron.

O altă concepție greșită larg răspândită despre soia este că aceasta scade nivelul de testosteron la bărbați și poate duce la cancer de prostată. Aceste preocupări, totuși, provin din studiile la rozătoare care au arătat capacitatea redusă a șobolanilor masculi de a produce descendenți atunci când li se administrează doze mari de fitoestrogeni.