Aviaminoza

Avitaminoza reprezinta un deficit de vitamine in organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esentiali (nu sunt sintetizate de organism). 

Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat in :

  • dietele dezechilibrate
  • dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 – 1200 kcal / zi
  • asociere cu anumite obiceiuri alimentare
  • malabsorbtia
  • malnutritia
  • interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica
  • boli comsumptive
  • nutritia parenterala
  • dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)

Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele sufera modificari calitative si cantitative :

  • carnea prajita pierde 50 % din vitamina B1
  • carnea fiarta pierde 14 % din vitamina B1
  • fierberea legumelor si fructelor determina pierderea a 90 % din vitamina C
  • prelucrarea carnii prin coacere / gratar determina distrugerea vitaminelor B cu pina la 20 %

Pierderea de vitamina se reduce prin :

  • fierberea la aburi sub presiune
  • introducerea legumelor in apa clocotita
  • reducerea timpului de fierbere la minimum necesar
  • evitarea taierii legumelor foarte marunt
  • prin congelare se pastreaza calitatile nutritive ale fructelor si legumelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.