Cum susținem imunitatea copiilor!

Cum susținem imunitatea copiilor

Sistemul imunitar al copiilor (imunitatea innascuta) este funcțional la nastere, însă e imatur.

Funcția imunitară a organismului se dezvoltă în mod continuu si devine din ce in ce mai complexă (imunitate dobandita)  pe parcursul vieții printr-o serie de experiențe si interacțiuni ale organismului cu diverși agenți patogeni.

La formarea și menținerea sănătații sistemului imunitar un rol deosebit il au dieta, din care nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, igiena, mediul psihoafectiv stabil, odihna si factorii de mediu.

Suportul imunitar se poate realiza, la recomandarea medicului si prin intermediul unor produse specifice care pot sa includa: contactul cu diversi antigeni si vaccinarea, vitamine, minerale, imunoglobuline, probiotice sau extracte din plante.

Este important să amintim ca expunerea copiilor la infecțiile comune are un rol crucial in formare anticorpilor si a unui sistem imunitar puternic.

Anumite categorii de anticorpi rămân pentru toată viața in organism astfel încat, urmatoarea dată cand sistemul imunitar se confrunta cu un anumit tip de agent patogen îl va recunoaște si va ști cum „sa-l invinga”.

De memoria sistemului imunitar ține si faptul că facem o singura dată bolile copilariei – rujeola, rubeola, varicela, oreion etc., vaccinarea fiind calea cea mai sigura prin care aceste situatii pot fi evitate.

La sanatatea sistemului imunitar contribuie o serie de factori precum:

  •  O dieta echilibrată este esențiala în sustinerea sistemului imunitar al celor mici astfel ca nu trebuie sa lipsească legumele si fructele, lactatele si proteinele din carne, ouă, pește.
  • Igiena :este important să aveți grijă de igiena copilului si a spațiilor, insa nu este nevoie sa exageratți cu dezinfectarea. Sistemul imunitar al celor mici trebuie sa invete sa lupte cu agentii patogeni care vin in contact cu organismul si sa-si dezvolte propriii anticorpi pentru a construi un sistem imunitar rezistent..
  • Vaccinarea :vaccinurile protejează împotriva unor boli care ar putea fi fatale, precum difteria, pojarul, poliomielita etc. Cu unele ne confruntăm și în prezent, în timp ce altele au fost deja eradicate prin campaniile de vaccinare derulate în trecut. Dacă ratele imunizărilor scad dramatic, boli care pot fi prevenite cu un simplu vaccin ar putea să reprezinte din nou o amenintare comuna la sănătatea copiilor nostri și nu numai (informații detaliate despre acest subiect puteți obtine de la medicul de familie, de la pediatru sau de la specialiști imunologi).
  •  activitatea fizica stimulează circulatia si implicit  celulele sistemului imunitar. Practicarea unui sport, de preferința in aer liber, pentru ca cei mici să ia contact cu lumina soarelui si aerul curat, este esențiala pentru susținerea imunității  iar efectele se vor vedea imediat: copilul va avea o poftă de mâncare mai mare si va dormi mai bine, odihna fiind un alt element esențial in intarirea sistemului imunitar

 –  probiotice (bacterii benefice) – prin sinteza imunoglobulinelor de tip A cresc capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile

 –   uleiul din ficatul de cod – este o sursă importantă de acizi grasi Omega-3, vitaminele A, D si E si are rol antioxidant si imunomodulator, fiind recomandat copiilor in perioada de adaptare la școală sau grădinița, dar si celor care sufera de afecțiuni respiratorii, cum este astmul bronsic;

 – Vitamina C – este un nutrient foarte important, beneficiile sale fiind numeroase si cu acțiune la nivelul întregului organism. Consumul de vitamina C activează sistemul imunitar prin creșterea leucocitelor, a imunoglobinelor si a interferonului si luptă împotriva infecțiilor virale si nu numai;

 – Zincul – un mineral esential cu rol antioxidant ce se găseste in carne, alune, migdale sau produse din grâu integral și este important pentru buna funcționare a sistemului imunitar si a creierului. Deficitul de zinc duce la slăbirea imunității și poate contribui la starea de obosealaă a organismului;

– Echinacea – este o plantă cu proprietăți imunostimulatoare cu spectru larg de acțiune și este de ajutor in intărirea imunitatii copiilor. În sezonul rece, echinacea ne poate feri de răceli, viroze respiratorii sau de alte infecții comune.

Discutați cu medicul de familie sau pediatrul pentru a vă recomanda produse pentru susținerea imunității.

Schema se întocmește după un consult, în funcție de varsta copilului, starea generală de sănatate, frecvența bolilor, recurența acestora, factorii de risc și predispoziția genetică a copilului.  

Excesele trebuie evitate pentru că, in unele cazuri, pot face mai mult rău decât bine și pot duce la afecțiuni grave motiv pentru care suplimentele alimentare trebuie administrate copiilor doar la recomandarea medicului și sub atenta lui supraveghere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.