PRUNELE ȘI BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE

PRUNELE SI BENEFICIILE LOR PENTRU SĂNĂTATE

            Este sezonul prunelor  iar pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre.

Consumate atât în stare pură, cât și uscate, prunele conțin substanțe antioxidante puternice ( doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic) care distrug radicalii liberi ce atacă celulele.

Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, dar sunt și un adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Iată de ce să consumi mai des prune :

  • Tratează anemia feriprivă:  conțin mici cantități de fier organic asimilabil, iar consumul regulat ajută la asimilarea mai ușoară a fierului din alte alimente. Pentru absorbția fierului sunt recomandate cure timp de o lună, cu cel puțin 300 gr de prune/zi, înainte de mesele principale.
  • Tratează constipația : consumul de prune timp de 2-3 zile ajută la tratarea și prevenirea constipației datorită conținutului crescut de celuloză și mucilagiu. Acestea stimulează tranzitul intestinal oferind un efect laxativ.
  • Sunt bogate în carbohidrați buni : sunt printre puținele fructe recomandate în diete, atunci când este interzis consumul de carbohidrați. Sunt recomandate prunele proaspete și nu prunele uscate deoarece acestea din urmă stimulează pancreasul să secrete insulină și cresc glicemia.
  • Stimulează memoria : consumul zilnic de prune, cel puțin trei prune pe zi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate care afectează concentrarea și atenția. Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele sunt un adjuvant natural pentru îmbunătățirea memoriei.
  • Previn  bolile de inimă : pentru că sunt sărace în grăsimi și nu conțin grăsimi saturate, prunele nu sunt un risc pentru inima. Consumul de prune nu duce la creșterea colesterolului și automat scade riscul atacului de cord.
  • Sunt bogate în vitamina C : sunt o sursă bogată de vitamina C, fiecare fruct conține aproximativ 7% din aportul zilnic recomandat.
  • Previn diabetul : prunele proaspete au proprietăți de reglare a glicemiei și, prin stimularea metabolismului glucid, ele previn apariția diabetului.
  • Imbunătățesc vederea și elasticitatea pielii : sunt o sursă bogată de vitamina A și betacaroten si ajută la îmbunătățirea vederii și prevenirea degenerarii maculare
  • Regleaza tulburările gastrointestinale : o serie de compuși benefici din prune (fibre, isatina sau sorbitolul) ajută la reglarea sistemului digestiv și implicit la ameliorarea afecțiunilor tractului intestinal.
  • Tratează afecțiuni ale oaselor : vitamina A din continutul acestora ajută la refacerea și creșterea oaselor. Un consum regulat de prune îți oferă sursa de energie de care ai nevoie pentru a te reface mai repede în urma unei lovituri sau a unui accident.
  • Previn aparitia tumorilor cancerigene : prin conținutul ridicat de acid malic dar și conținutului mic de acid citric, avand acțiune antitumorală intensă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.