Toamna ne gândim mai mult la IMUNITATE

Farmacist Simona Marin

Membru al Colegiului Farmaciștilor din Galati

Sistemul imunitar are ca scop protejarea organismului, oferindu-i capacitatea de apărare față de agenți patogeni – virusuri, bacterii, paraziți, toxine.

Există, pe de o parte –  o imunitate naturală, cu care ne naștem și care nu se modifică în cursul vieții și există, pe de altă parte – o imunitate dobândită, ce se instalează în urma contactului cu diferiți agenți patogeni sau postvaccinare.

Sistemul imun detectează agenții patogeni și îi distruge, dar foarte important, memorează antigenul pentru a reacționa în viitor când va întâlni din nou molecula ”atacatoare”.

Un organism sănătos înseamnă un sistem imun armonios, echilibrat și puternic.

În cazul unor boli, spre exemplu SIDA, cancer, diabet zaharat, în cazul anumitor tratamente medicale (ex. citostatice, unele antiinflamatoare, proceduri chirurgicale etc) sau în cazul vârstelor extreme – copii mici sau bătrâni, sistemul imunitar poate fi deficitar sau chiar compromis.

Din acest motiv, trebuie să conștientizăm întotdeauna că cei vulnerabili din jurul nostru trebuie protejați!

Însă, putem controla o serie de factori precum stilul de viață, alimentația, starea psiho-emoțională și atitudinea față de viață.

  • Ce trebuie să evităm, sau să conștientizăm, pentru a ne proteja de boli:

Stresul – ori de câte ori vom percepe că ne confruntăm cu un eveniment ce depășește capacitatea proprie de rezolvare, se va produce în organism o adevărată furtună neuro-endocrină. Studiile clinice arată că persoanele cu un nivel ridicat de stres sunt mai susceptibile la infecții ale tractului respirator, ceea ce sugerează că ”furtuna neuro-endocrină” se abate și asupra sistemului imunitar.

Somnul – insomnia sau tulburările de somn influențează celulele NK (NK = natural killer, ce fac parte din sistemul imun), foarte importante în ”eliminarea” celulelor infectate sau maligne.

Depresia – produce o reducere a limfocitelor T și a celulelor NK și creșterea proceselor inflamatorii și eliberarea citokinelor, rezultatul fiind scăderea imunității și creșterea vulnerabilității.

Unele tratamente medicamentoase  – pentru boli cronice inflamatorii (poliartrită reumatoidă, lupus, Crohn, psoriazis etc) sau împotriva unor cancere.

Abuzul de substanțe – alcool, substanțe psihoactive, droguri conduc la instalarea unor deficiențe de imunitate.

Consumul de zahăr – produce o perturbare a funcționării globulelor albe, iar diabetul de tip 2 este însoțit adesea de o creștere a nivelului cortizolului (de asemenea cu rol de reducere a imunității).

  • Ce putem face pentru a ne consolida imunitatea:

Mișcarea – 30 de minute de exerciții moderate pe zi reduc riscul de răceli și în timp cresc imunitatea

Echilibrul psiho-emoțional –  atitudinea optimistă, liniștea interioară și o odihnă bună ajută foarte mult sistemul neuro-endocrin și imunitar.

Alimentația echilibrată bogată în nutrienți și săracă în energie (calorii goale) îmbunătățește imunitatea și starea generală a organismului. Dintre nutrienții și alimentele cele mai valoroase menționăm:

  • peștele gras (somon, ton, sardine) – bogat în acizi grași esențiali omega 3 cu rol antiinflamator, vitamina D și o excelentă sursă de proteine, acești nutrienți fiind esențiali în buna funcționare a imunității
  • probioticele din iaurt și alte produse lactate fermentate – echilibrează sistemul imun
  • fructele și legumele bogate în vitamina C – citrice, kiwi, fructe de pădure, ardei gras, pătrunjel etc.
  • betacarotenii (antioxidanți ce protejază celulele și stimulează producerea de anticorpi) – ardei gras, morcovi, broccoli, caise, piersici, dovleac, roșiile etc.
  • fructele de pădure (căpșuni, fragi, zmeură, coacăze, afine) – pe lângă cantitățile generoase de vitamina C, conțin niște fitonutrienți numiți antociani ce sunt și pigmenți violeți, cu proprietăți antioxidante crescute
  • Usturoiul și ceapa conțin compuși sulfurați puternici care stimulează activitatea limfocitelor și cresc rezistența la îmbolnăvire;
  • carnea de bună calitate și oul reprezintă importante surse de proteine, aminoacizi esențiali și vitamine – nutrienți importanți ce ajută imunitatea și susțin organismul în perioade de convalescență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.