Produsele alimentare congelate, o opţiune nu numai pentru pandemie!

Prof.dr.ing. Anca Ioana NICOLAU și Prof.dr.ing.Daniela BORDA

Atât recomandarea autorităţilor de a reduce frecvenţa cumpărăturilor la o data pe săptămână,  ca măsură a limitării circulaţiei persoanelor şi, implicit, a controlului infectărilor cu SARS-CoV-2, cât şi începutul anotimpului rece limitează accesul consumatorilor la produse proaspete, în special din categoria fructelor şi legumelor, dar acest lucru nu trebuie să îngrijoreze deoarece există varianta lor congelată.

Dacă acum 10 ani în urmă ne puteam îngrijora că produsele congelate îşi pierd o mare parte din valoarea nutritivă, acum nu mai e cazul să avem temeri, deoarece inovaţiile tehnologice din domeniu şi scurtarea duratei de timp de la recoltare la prelucrare fac ca valoarea nutritivă a alimentelor congelate să se apropie de cea a alimentelor proaspete.

Congelarea a devenit o opţiune şi pentru conservarea produselor în mediul casnic, înlocuind deopotrivă produsele conservate prin sărare sau în prezenţa zahărului, metode care cresc aportul de sare şi zahăr al alimentelor, şi pe cele conservate cu ajutorul tratamentelor termice, în care pierderea vitaminelor este pronunţată.

Congelarea este recomandată nu numai pentru conservarea alimentelor pe care nu le putem găsi proaspete în timpul iernii, ci şi pentru mâncarea rămasă atunci când pregătim cantităţi mai mari decât numărul de persoane prezente la masă sau când dorim să gătim mai rar, dar să avem totuşi o dietă diversificată.

Pentru congelarea şi decongelarea mâncărurilor, specialiștii SafeConsume* vă oferă următoarele sfaturi, multe dintre ele fiind valabile şi pentru alimentele proaspete: 

1. Înainte de a ambala mâncarea şi a o congela, lăsaţi-o să se răcească la temperatura camerei,  dar aveţi grijă ca timpul de racire să nu depăşească 2 ore.

2. Nu umpleţi complet recipientele. Lăsaţi spaţiu ca mâncarea să se poată dilata. Acest lucru vă ajută să nu risipiţi mâncarea şi să nu vă murdăriţi congelatorul.

3. Etichetaţi şi dataţi fiecare pachet – procedând în acest fel, veţi şti întodeauna ce aveţi în congelator şi de cât timp, astfel încât să fiţi capabili să aplicaţi principiul “primul intrat, primul ieşit”.

4. Până când alimentele sunt congelate, nu puneţi pungile sau containerele unele peste altele. Acest lucru permite aerului să circule împrejurul recipienteelor accelerând procesul de congelare.

5. Utilizaţi pentru congelare pungi sau recipiente durabile. Când alimentele se congelează în pungi, acestea pot fi depozitate mai uşor unele peste altele, ceea ce economiseşte spaţiul de depozitare.

6. Decongelaţi alimentele în frigider, nu pe masa din bucătărie. Pentru a accelera procesul de decongelare, puteţi plasa recipientul sau punga care conţine alimentul congelat într-un castron cu apă rece, dacă vă asiguraţi că acestea sunt bine închise şi nedeteriorate. Mâncărurile  decongelate în acest fel trebuie  încălzite şi consumate imediat.

7. După decongelare, puteţi consuma mâncarea în decurs de 2-3 zile.

Proiect finanţat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020 (grant nr. 727580), în care Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este parteneră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.