Mituri medicale despre zahăr

Zahărul este un carbohidrat solubil format din atomi de carbon, hidrogen și oxigen.

Fructoza și glucoza sunt monozaharide, sau zaharuri simple, în timp ce zahărul granulat cum ar fi sucroza,  intră în categoria dizaharidelor, care sunt transformate în monozaharide în urma procesului de digestie.

Totuși, chimia zahărului nu ne spune nimic despre reputația negativă a acestei substanțe. Aceasta rezultă din efectele nocive asociate cu consumul în exces.

Deși nu putem contesta rolul pe care îl are zahărul în anumite afecțiuni, există și suficiente mituri care fac această substanță să pară mai rea decât este.

Un prim astfel de mit este faptul că zahărul creează dependență. Studii făcute pe animale au demonstrat o legătură între consumul de zahăr și efecte opioide, însă oamenii sunt altă poveste.

Comportamente similare cu dependența în relație cu zahărul au fost observate la un număr scăzut de persoane care au probleme cu controlul greutății.

La momentul actual, nu există dovezi științifice care să susțină clasificarea zahărului în rândul substanțelor care creează dependență, deși efectele sale asupra psihicului și a centrilor de recompensă sunt considerabile.

Un alt mit este asocierea dintre zahăr și hiperactivitatea la copii. Ca în cazul mitului precedent, nu există nicio dovadă științifică care să susțină acest argument.

Mai mult chiar, conform datelor obținute în urma a 23 de experimente separate s-a ajuns la consensul că zahărul nu afectează comportamentul sau procesul cognitiv al copiilor.

Din sfera problemelor de sănătate puse pe seama zahărului avem diabetul și cancerul.

Multe persoane cred că zahărul duce în mod activ la diabet, dar nu există nicio legătură directă între cele două.

Obezitatea este un factor de risc pentru diabet, iar consumul excesiv de zahăr face controlul greutății mai dificil.

Dar asta nu este suficient pentru a pune diabetul de tip 2 în cârca zahărului, iar diabetul de tip 1 nu ține deloc de nutriție și stil de viață.

Cât despre cancer, nu se știe exact de unde a pornit acest mit.

Un stil de viață nesănătos poate crește riscul dezvoltării diferitelor forme de cancer, dar, la fel ca în cazul diabetului, cancerul nu are nicio legătură directă cu consumul de zahăr.