Urzicile, vedetele sezonului

profesor Anca Ioana Nicolau și profesor Daniela Borda

O data cu venirea primăverii apar şi urzicile, plante erbacee din familia Urticaceae (plante cu tulpina şi frunzele acoperite cu peri urticanţi), cunoscute drept „plante care schimbă sângele” şi aşteptate de consumatori pentru beneficiile lor legate de sănătate.

Urzicile se remarcă prin conţinutul mare de proteine în care se găsesc aminoacizi esențiali şi prin capacitatea de a:

  • re-vitaminiza, datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, D, E şi K. 
  • re-mineraliza, prin conţinutul lor de minerale. Dintre acestea, calciul, potasiul, magneziul, siliciul, fosforul şi fierul, sunt cele ce se găsesc în cantitate mai mare şi care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului nostru.
  • stimula metabolismul, prin conţinutul lor de carotenoide (caroten, luteină, xantofile), acizi graşi omega-3 şi omega-6, linoleic, alfa-linoleic, palmitic, stearic, gadoleic.

Unde găsim urzici?

Pentru că fac parte din flora spontană, puteţi culege singuri urzici, cu condiția să purtați mănuși de protecție. Urzicile cresc in zone umbroase, au frunze de mărimi diferite, de la 3 la 15 cm, prezintă margini zimțate și sunt ușor velurate, ca urmare a prezenței acelor microscopice pe întreaga suprafață a frunzelor și tulpinii.  

Pentru a le găsi îndreptaţi-vă către zonele din grădină bogate în substanţe organice, către malul apelor sau marginile de pădure şi sănătatea dumneavoastră va avea de câştigat şi prin faptul că veţi face mişcare.

Evitaţi însă să culegeţi urzicile de pe marginea drumurilor pentru că acestea pot conţine mult praf și compuşi chimici din gazele de eşapament.

Lunile martie şi aprilie sunt optime pentru culesul urzicilor pentru că frunzele şi tulpina se menţin fragede.

Dacă nu aveţi timp de cules, găsiţi urzici în pieţe şi chiar în supermarketuri. Acestea din urmă vă oferă şi sugestii de gătire a lor.

De asemenea, de ceva timp, supermarket-urile oferă urzici şi sub formă congelată, pentru cei care doresc să le consume şi în extrasezon.

Cum gătim urzicile?

După recoltare, desprindeţi frunzele de pe tulpină şi spălaţi-le bine, pentru a îndepărta pământul şi nisipul de pe suprafaţa lor.

Imersaţi-le apoi în apă cu sare,  în timp ce apa fierbe, şi menţine-ţi-le până când apa ajunge din nou la fierbere.

Tratamentul hidrotermic inactivează compuşii care determină senzaţia de usturime la atingerea frunzelor. Ca şi spanacul, urzicile necesită un timp scurt de gătire. 

Scurgeţi apa şi continuaţi pregătirea felului de mâncare, pe care vi l-aţi propus, conform specificaţiilor reţetei. Zeama de urzici se poate bea cu scopul detoxifierii organismului, aşa că nu vă grăbiţi să o aruncaţi.

De asemenea, din urzici se poate prepara ceai recomandat cu scop terapeutic pentru proprietățile sale antianemice, diuretice, depurative și antiinflamatoare.

Alte tratamente termice care fac să dispară proprietăţile vezicante ale urzicii sunt uscarea şi prăjirea.

Urzicile pot constitui baza unor mâncăruri de post, dintre care ciorba de urzici, pilaful cu urzici şi mâncarea de urzici cu usturoi şi mămăliguţă sunt cele mai cunoscute românilor.

Pentru diversitate, vă recomandăm să căutaţi şi alte reţete, cum ar fi cele pentru paste cu urzici, pizza cu urzici, şi, pentru cei care nu ţin post, urzici cu smântână şi omletă cu urzici.

În afară de aceste feluri de mâncare principale, din urzici se mai pot obţine pesto şi snaks-uri.

Indiferent de modul în care le gătiţi, profitaţi de apariţia urzicilor şi consumaţi-le frecvent! Sănătatea dumneavoastră va avea doar de câştigat