Fibre solubile VS insolubile.

Fibrele alimentare sunt acea parte a alimentelor pe bază de plante care trece în cea mai mare parte prin sistemul dumneavoastră digestiv fără a se descompune sau a fi digerată. Există două tipuri de fibre: fibre solubile și insolubile.

Fibrele solubile se dizolvă în apă și includ pectină vegetală și gume. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă. Include celuloza vegetală și hemiceluloză.

Majoritatea plantelor conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, dar în cantități diferite. Fibrele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase și susțin multe sisteme diferite ale corpului.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre diferențele, avantajele și dezavantajele dintre fibrele solubile și cele insolubile.

Beneficiile fiecărui tip de fibre

Fibrele solubile și insolubile au beneficii unice.

Pe măsură ce fibrele solubile se dizolvă, creează un gel care poate îmbunătăți digestia în mai multe moduri. Fibrele solubile pot reduce colesterolul și zahărul din sânge. Îți ajută organismul să îmbunătățească controlul glicemiei, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de diabet .

Fibrele insolubile atrage apa în scaun, făcându-l mai moale și mai ușor de eliminat, cu mai puțină tensiune asupra intestinului. Fibrele insolubile pot ajuta la promovarea sănătății și regularității intestinului. De asemenea, susține sensibilitatea la insulină și, ca și fibrele solubile, poate ajuta la reducerea riscului de diabet.

Fibrele alimentare pot face multe pentru a susține sănătatea intestinului, despre care cercetătorii învață din ce în ce mai mult că joacă un rol în multe probleme de sănătate din corpul dumneavoastră. Cantitatea potrivită de fibre alimentare poate:

  • controlează greutatea corporală
  • controlează și eventual previne hipertensiunea arterială
  • ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol din sange
  • reglează mișcările intestinale și previne hemoroizii
  • reglează glicemia
  • reglați semnalele de sațietate ale corpului, care vă anunță când sunteți sătul
  • risc mai mic de cancer de colon
  • risc mai mic de cancer mamar
  • risc mai mic de diabet
  • necesită mai multă mestecat, ceea ce vă încetinește mesele și ajută digestia

Știați?

Creșterea consumului de fibre alimentare cu două porții de produse din cereale integrale în fiecare zi ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu cât 21% .

REZUMATAtât fibrele solubile, cât și cele insolubile au propriile lor beneficii. Fibrele solubile pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și la scăderea zahărului din sânge, în timp ce fibrele insolubile pot înmuia scaunele, facilitând trecerea.

Riscuri de a lua prea multe fibre

Prea multă fibre poate provoca gaze, durere și balonare abdominală. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți aceste reacții adverse. Cel mai probabil, consumați mai puține fibre decât aveți nevoie, însă nu mai multe.

Dacă doriți să creșteți aportul de fibre, este important să creșteți porțiile încet în timp. Pentru a vedea toate beneficiile consumului de fibre, trebuie de asemenea să vă asigurați că beți suficientă apă în fiecare zi.