De ce nu este indicat să gătim cu uleiul de măsline?

1. ULEIUL DE MĂSLINE EXTRAVIRGIN DE BUNĂ CALITATE ESTE SCUMP, IAR NUTRIENȚII DELICATI TREBUIE PROTEJAȚI. EXISTĂ ATÂT DE MULTE OPȚIUNI MAI BUNE PENTRU GĂTIT.

Deoarece uleiul de măsline este încărcat cu atât de multe beneficii pentru sănătate, aleg să nu gătesc cu el. Nu este ieftin să cumperi EVOO de bună calitate și nu vreau să irosesc niciunul dintre beneficiile nutriționale magice. Găsesc că grăsimile saturate precum ghee, uleiul de cocos și seu (și uleiul de avocado, de asemenea) sunt alegeri mult mai bune pentru gătit.

2. POLIFENOLII SĂNĂTOȘI PENTRU INIMĂ DIN ULEIUL DE MĂSLINE SUNT UȘOR DETERIORAȚI DE CĂLDURĂ:

Uleiul de măsline are compuși fenolici care sunt bogați în proprietăți antioxidante. Acești fenoli, care funcționează ca antioxidanți pentru a menține sănătatea inimii, încep să se degradeze la căldură mare. Studii recente arată că fenolii și polifenolii din EVOO – de exemplu, hidroxitirosol sau luteolină – nu sunt stabili la încălzire și se degradează relativ repede. De exemplu, atunci când este încălzit într-un recipient peste o flacără pentru doar 5 minute la o temperatură de 461 ° F/188 ° C, un studiu a arătat o pierdere de 50% de hidroxitirosol și 69% pierdere de luteolină.

3. ÎNCĂLZIREA ULEIULUI DE MĂSLINE DISTRUGE ACIZII GRAȘI OMEGA:

Uleiul de măsline conține atât acizi grași Omega 3, cât și Omega 6. Grăsimile omega-3 sunt „componente structurale semnificative ale membranelor celulare ale țesuturilor din întregul corp și sunt bogate în special în retină, creier și spermatozoizi, în care acidul docosahexaenoic (DHA) constituie 36,4% din totalul grăsimilor. acizi.

Acești acizi grași sunt sensibili la căldură și sunt distruși atunci când uleiul de măsline este încălzit. Nu am reușit să găsesc temperatura exactă la care acizii grași omega sunt distruși, dar mi se pare o practică bună să nu-i încălzim deloc pentru a-și păstra valoarea nutritivă.

4. PUNCT DE FUM SCĂZUT=INSPIRAREA FUMULUI TOXIC.

Dacă un ulei este încălzit dincolo de punctul său de fum, degajă fum toxic. Deoarece uleiul de măsline are un punct de fumare scăzut, gătitul cu ulei de măsline riscă să creeze fum care conține compuși dăunători sănătății umane. S-ar putea să nu observi că respiri acest fum toxic.

5. MULTE ULEIURI DE MĂSLINE NU SUNT REALE:

Multe mărci își taie uleiul de măsline cu uleiuri ieftine, cum ar fi uleiul de soia, uleiul de canola, uleiul de alune și uleiurile de măsline de calitate scăzută. S-a constatat că 73% dintre cele mai bine vândute 5 mărci importate de ulei de măsline nu îndeplineau standardele senzoriale internaționale pentru măslinele extravirgine stabilite de autoritățile europene de reglementare. Aceasta înseamnă că ar putea fi alterate sau amestecate cu alte uleiuri vegetale, cum ar fi soia, porumb, semințe de bumbac, alune de pădure sau ulei de canola.