De ce veganismul nu este întotdeauna sănătos?

Nu există o modalitate corectă de a mânca pentru toată lumea.

Cu toții suntem diferiți și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta.

Iată 5 motive pentru care cred că dietele vegane (ca în niciun fel de alimente de origine animală) sunt o idee proastă:

1. Veganii au deficit de mulți nutrienți importanți.

Oamenii sunt omnivori. Funcționăm cel mai bine mâncând atât animale, cât și plante.

Există unii nutrienți care pot fi obținuți doar din plante (cum ar fi vitamina C) și alții care pot fi obținuți doar de la animale.

Vitamina B12 este o vitamină solubilă în apă care este implicată în funcția fiecărei celule din organism. Este deosebit de important în formarea sângelui și în funcția creierului. Deoarece B12 este esențial pentru viață și nu se găsește în nicio cantitate în plante (cu excepția unor tipuri de alge), este de departe cel mai important nutrient de care trebuie să se preocupe veganii. De fapt, deficiența de B12 este foarte frecventă la vegani, un studiu arătând că 92% dintre vegani au deficit de acest nutrient critic. Dar B12 este doar vârful aisbergului… există și alți nutrienți mai puțin cunoscuți care se găsesc doar în alimentele de origine animală și sunt esențiali pentru funcționarea optimă a organismului.

Iată câteva exemple:

  • Proteina animală conține toți aminoacizii esențiali în proporțiile potrivite. Este important pentru masa musculară și sănătatea oaselor, pentru a numi câteva. Veganii nu primesc nicio proteină animală , ceea ce poate avea efecte negative asupra compoziției corpului.
  • Creatina ajută la formarea unui rezervor de energie în celule. Studiile arată că vegetarienii au deficit de creatină, care are efecte nocive asupra funcției musculare și cerebrale .
  • Carnozina este protectoare împotriva diferitelor procese degenerative din organism și poate proteja împotriva îmbătrânirii. Se găsește numai în alimente de origine animală.
  • Acidul docosahexaenoic (DHA) este cea mai activă formă de acizi grași Omega-3 din organism și se găsește în principal în alimentele de origine animală. Forma vegetală a Omega-3, ALA, este convertită ineficient în DHA în organism.

Alți doi nutrienți care au fost demonizați de susținătorii veganilor sunt grăsimile saturate și colesterolul.

Colesterolul este o moleculă crucială în organism și face parte din fiecare membrană celulară. De asemenea, este folosit pentru a produce hormoni steroizi precum testosteronul . Studiile arată că aportul de grăsimi saturate se corelează cu creșterea nivelului de testosteron.

Nu este surprinzător că veganii și vegetarienii au niveluri de testosteron mult mai scăzute decât cei care mănâncă carne.

Concluzie : Veganii au deficit de mulți nutrienți importanți, inclusiv vitamina B12 și creatina. Studiile arată că veganii au un nivel de testosteron mult mai scăzut decât omologii lor care mănâncă carne.

2. Nu există studii care să arate că sunt mai bune decât alte diete.

În ciuda a ceea ce susțin adesea susținătorii veganilor, nu există studii controlate care să arate că aceste diete sunt mai bune decât alte diete.

Ei susțin adesea că dietele sărace în carbohidrați și bogate în grăsimi (opusul dietelor vegane) sunt periculoase și că dovezile arată în mod clar că dietele vegane sunt superioare.

Acest lucru a fost de fapt studiat într-un studiu controlat randomizat de înaltă calitate (standardul de aur al științei).

Studiul de la A la Z a comparat dieta Atkins (cu conținut scăzut de carbohidrați, cu conținut ridicat de grăsimi) cu dieta Ornish (cu conținut scăzut de grăsimi, aproape vegan) .

Acest studiu arată clar că dieta Atkins provoacă îmbunătățiri mai mari în aproape toți markerii de sănătate, deși nu toți au fost semnificativi statistic:

  • Grupul Atkins a avut scăderi mai mari ale tensiunii arteriale.
  • Grupul Atkins a avut creșteri mai mari ale colesterolului HDL (cel „bun”).
  • Grupul Atkins a avut scăderi mai mari ale trigliceridelor. Au scăzut cu 29,3 mg/dL pe Atkins, doar cu 14,9 mg/dL pe Ornish.

3. Dietele vegane pot funcționa pe termen scurt, din alte motive.

Dacă te uiți la panourile de mesaje vegane, vei găsi rapid povești despre oameni care au văzut beneficii uimitoare pentru sănătate pe o dietă vegană. Veți găsi aceleași tipuri de povești de succes pentru aproape orice dietă. Apoi veți găsi și tone de oameni care spun că au obținut rezultate groaznice la o dietă vegană.

Dietele vegane nu recomandă doar oamenilor să evite alimentele de origine animală. De asemenea, ei recomandă oamenilor să evite zaharurile adăugate , carbohidrații rafinați, uleiurile vegetale procesate și grăsimile trans. Apoi ei sugerează oamenilor să renunțe la fumat și să înceapă să facă mișcare. Există atât de mulți factori de confuzie aici care pot explica cu ușurință toate efectele benefice. Acestea sunt alimente extrem de nesănătoase , despre asta suntem de acord și veganii.

O dietă pe bază de plante care include măcar puține animale (ocazional ou întreg sau pește gras, de exemplu) va fi mult mai sănătoasă pe termen lung decât o dietă care elimină complet alimentele de origine animală.