Efectele benefice ale consumului de sfeclă roșie.

Aparținând aceleiași familii ca și magul și spanacul , atât frunzele, cât și rădăcina de sfeclă roșie pot fi consumate – frunzele având un gust amar, în timp ce rădăcina este dulce. Deși sunt disponibile pe tot parcursul anului, sfecla este cea mai dulce și cea mai fragedă în timpul sezonului de vârf, care în Marea Britanie este din iunie până în octombrie. În timp ce soiurile de moștenire, cum ar fi sfecla albă și galbenă, fac mâncăruri frumoase, numai sfecla roșie are compusul care luptă împotriva cancerului, betacianina.

Care sunt primele 5 beneficii pentru sănătate ale sfeclei roșii?

1. Poate avea proprietăți anticancerigene

Pigmentul vegetal care conferă sfeclei roșii culoarea sa bogată, purpurie, este betacianina, un agent puternic despre care se crede că ajută la suprimarea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul vezicii urinare.

2. Poate scădea tensiunea arterială

Sfecla roșie este în mod natural bogată în compuși numiți nitrați, făcându-le prietenoase cu inima. Nitrații ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge, reducând rigiditatea arterială și promovând dilatarea, care poate scădea tensiunea arterială . O scădere a tensiunii arteriale este benefică pentru evitarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Studiile sugerează că alimentele bogate în nitrați, cum ar fi sfecla roșie, pot ajuta, de asemenea, la supraviețuirea atacului de cord.

3. Poate îmbunătăți performanța la exerciții și poate susține nivelul de energie

Sucul de sfeclă roșie a câștigat, de asemenea, popularitate de când medaliatul cu aur paralimpic, David Weir, a anunțat că o doză din suc este secretul său pentru succes .

Studiile susțin acest lucru cu constatări care raportează că atunci când sportivii adaugă suc de sfeclă roșie în regimul lor, acesta poate sprijini rezistența la exerciții și poate îmbunătăți performanța. De asemenea, ajută la recuperare, deoarece atunci când mușchii sunt în stare de repaus, nitrații din sfeclă roșie ajută la aducerea unei cantități mai mari de oxigen în celulele musculare, ajutând mușchii să se recupereze mai eficient. Pentru noi ceilalți, includerea sfeclei roșii în dietele noastre ar putea fi aportul de energie de care avem nevoie.

4. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse de glutamina , un aminoacid esențial pentru sănătatea și întreținerea intestinului nostru. Este, de asemenea, bogată în fibre, care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, ajută la susținerea mediului intestinal și a bacteriilor benefice care se află acolo.

5. Poate fi antiinflamator

Sfecla rosie a fost clasata drept una dintre cele mai puternice 10 legume antioxidante. S-a dovedit că betalaina, responsabilă de culoarea roșie a rădăcinii, are capacități antioxidante și antiinflamatorii ridicate. Aceasta înseamnă că ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor și pot fi de ajutor în lupta împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Este sfecla roșie sigură pentru toată lumea?

Pentru unele persoane, consumul de sfeclă roșie poate induce beeturia, o culoare roșie sau roz în urină sau scaun. Este total inofensiv! Verdele de sfeclă și, într-o măsură mai mică, rădăcinile conțin niveluri ridicate dintr-un compus natural numit oxalatPersoanele cu antecedente de pietre la rinichi care conțin oxalat ar trebui să evite consumul excesiv de alimente bogate în oxalat, cum ar fi sfecla roșie.