Aviaminoza
Avitaminoza reprezinta un deficit de vitamine in organism. Vitaminele sunt factori nutritivi esentiali (nu sunt sintetizate de organism).
Deficitul de vitamine (avitaminoza) s-a observat in :
- dietele dezechilibrate
- dietele de slabire cu un numar de calorii sub 1100 – 1200 kcal / zi
- asociere cu anumite obiceiuri alimentare
- malabsorbtia
- malnutritia
- interventii chirurgicale in sfera digestiva, inclusiv chirurgia bariatrica
- boli comsumptive
- nutritia parenterala
- dupa anumite tratamente medicamentoase (chimioterapie)
Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele sufera modificari calitative si cantitative :
- carnea prajita pierde 50 % din vitamina B1
- carnea fiarta pierde 14 % din vitamina B1
- fierberea legumelor si fructelor determina pierderea a 90 % din vitamina C
- prelucrarea carnii prin coacere / gratar determina distrugerea vitaminelor B cu pina la 20 %
Pierderea de vitamina se reduce prin :
- fierberea la aburi sub presiune
- introducerea legumelor in apa clocotita
- reducerea timpului de fierbere la minimum necesar
- evitarea taierii legumelor foarte marunt
- prin congelare se pastreaza calitatile nutritive ale fructelor si legumelor